Atık Su Arıtma Nasıl Yapılır?
Atık su arıtma nasıl yapılır sorusu bireylerin oldukça merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Özellikle su arıtma kavramının öneminden hareketle günümüzde atık su arıtma konusu daha da ön plana çıkmıştır. Bu noktadan hareketle Bamax Arıtma olarak siz değerli okurlarımız için “Atık Su Arıtma Nasıl Yapılır” konusuna değinerek bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar dileriz!
Su arıtma, genel olarak farklı yöntemler ele alınarak uygulanmaktadır. Bu yöntemler 3 farklı başlıkta incelenmektedir. Atık su arıtma yöntemlerini aşağıda yer alan maddeler halinde aktarılmaktadır. Bu maddeler şu şekilde sıralanabilir;
Fiziksel arıtma
Kimyasal arıtma
- Biyolojik arıtma
Yukarıda yer alan maddeler atık su arıtma yöntemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada ek bir bilgi vermek gerekirse evsel atık sular için genelde fiziksel ve biyolojik arıtma yöntemleri tercih edilirken, endüstriyel atık suların arıtımında üretim alanına göre suyu kirleten esas madde esas alınarak kimyasal yöntemler kullanılır.
Bilindiği üzere evsel atık suların arıtılması da son zamanlarda büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle belirtilmesi gerekir ki yukarıda yer alan yöntemler birbirine paralel bir şekilde uygulanmaktadır. Temel olarak birbirini destekleyen adımlar halinde ele alınarak atık su arıtma tesislerinde uygulanmaktadır.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte su arıtma mekanizmaları da gelişme göstermiştir. Bu bağlamda Bamax Arıtma olarak küreselleşmenin tüm imkânlarından yararlanarak bir ilerleme sağlamaktayız.
- Fiziksel Arıtma
Peki, fiziksel arıtma yöntemi nedir? Bu yöntemden kısa bir şekilde bahsetmek gerekirse; atık suyun içindeki maddelerin boyut, akışkanlık, özgül ağırlık, vb. fiziksel özelliklerine bağlı olarak uygulanan arıtma yöntemidir. Arıtma yönteminde kullanılan bazı üniteler vardır. Örnek vermek gerekirse fiziksel arıtma yöntemlerinde kullanılan üniteler; Izgaralar, kum tutucular, çökeltme tankları, filtrasyon havuzları olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Kimyasal Arıtma
Kimyasal arıtma atık su arıtma yöntemler arasında yer alan ve günümüzde sıklıkla kullanılan bir mekanizmadır. Bu bağlamda belirtmek gerekir ki kimyasal arıtma yönteminde; oluşan atık suyun bünyesinde tespit edilen maddelerin kimyasal özelliklerine bağlı olarak, üzerine eklenen kimyasal maddelerle etkileşime girmelerini sağlamak suretiyle arıtma yapılır. Bu arıtma suyun tam anlamıyla arıtılmasını sağlamaktadır.
- Biyolojik Arıtma
Biyolojik arıtma yöntemi de yukarıda yer alan başlıklarda anlatıldığı üzere atık su arıtma mekanizmaları arasında yer almaktadır. Bu arıtma yöntemi temel olarak oluşan atık sudaki çözünmüş organik kirleticiler biyokimyasal reaksiyonlarla uzaklaştırılır. Genel olarak amaç tüm yöntemlerde aynı şekilde ilerlemektedir.
Biyolojik arıtma yönteminde kullanılan ünitelerin temelleri biyolojik filtreler, aktif çamur, stabilizasyon havuzları ve anaerobik sistemlerdir.
Atık Su Arıtma: Biyolojik Arıtma
Atık su arıtma konusunda üzerinde durulması gereken biyolojik arıtma sistemine değinmek okurlarımız için son derece faydalı olacaktır. Günümüz koşulları değerlendirildiğinde gelişen nüfus artışı ve endüstrileşme sonucunda oluşan atık sular doğanın kirlenmesi tehlikesini doğurmaktadır. Bu bağlamda doğanın var olan düzenini korumak adına atık suları uzaklaştırmadan önce arıtma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle arıtma konusunda devreye giren biyolojik artıma yöntemi, atık sudaki çökelmeyen koloidal katıları pıhtılaştırarak gidermek ve organik maddeleri kararlı hale getirerek bir ilerleme sağlamaktadır.
Peki, hangi alanlarda biyolojik arıtma sistemine ihtiyaç duyarız? Bu konuda aşağıda yer alan bölgelerde biyolojik arıtma kullanılmaktadır.
- Tatil Alanlar (köy ve kasaba gibi)
Oteller
Fabrikalar
Şantiyeler
Dinlenme Tesisleri
Siteler
Dip not olarak belirtmek gerekirse biyolojik arıtmalar bakteri( mikroorganizmalar) vasıtasıyla yapılmaktadır. Bunun yanı sıra diğer tüm merak edilen bilgiler için bizimle iletişime geçerek bilgi edinebilirsiniz.
Atık Su Arıtma: Kimyasal Arıtma
Kimyasal arıtma yine kirlenmiş atık suların arıtılması amacıyla sistemde yer almaktadır. Kimyasal arıtma sisteminde suda çözünmüş halde bulunan kirleticilerin kimyasal reaksiyonlarla çözünürlüğü düşük bileşiklere dönüştürülmesi ya da kolloidal ve askıdaki maddelerin yumaklar oluşturarak çökeltilmesi suretiyle giderilmesi sağlanmaktadır.
İçme suyunuzun temizlenmesi ve arıtılmasında büyük önem arz eden kimyasal arıtma, endüstriyel atık su arıtımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sistemlere erişimi sağlayan firmamız Bamax Arıtma, teknoloji gelişmeleri ele alarak ilerleme sağlamaktadır. Böylece atık su arıtma konusunda yer alan tüm sorunlarınız kolay bir şekilde çözümlenmiş olacaktır.
Atık su arıtma mekanizmaları hakkında detaylı bilgiye erişim sağlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu bağlamda web sitemiz hizmetinizdedir. Diğer yazılarda görüşmek üzere!